Løpeteknikk for nybegynnere: Stolt, sterk og fri!

Armene i vinkel, kneet opp, ryggen rak og blikket frem. Hvor mange steg var det man skulle ha i minuttet igjen? De siste årene har riktig løpeteknikk blitt så viktig at man kan få inntrykk av at det er farlig å ta seg en joggetur uten grundig opplæring. Glem alt det der. Dette kan du faktisk!

Så fort vi som små knøtt endelig mestrer oppreist forflytning blir vi nærmest automatisk løpere. På tross av at vi er komplette amatører med skrekkelig dårlig balanse, er fristelsen til å forflytte oss raskere uimotståelig. Heldigvis vet vi velsignet lite om risikoen – alle potensielle farer – vi utsetter oss for. Viljen er sterk og overmotet stort. Vi setter fart, faller, gråter kanskje en skvett, og prøver igjen. Vi lærer veldig tidlig å løpe.

Dessverre kommer det for veldig mange av oss en periode i livet hvor løping primært utføres for å nå offentlige kommunikasjonsmidler. Da er det ikke så rart at gleden og frihetsfølelsen som den livsbejaende løpingen ga blir borte, men heldigvis glemmer vi ikke hvordan det gjøres. Når vi senere finner det for godt å forsøke å gjenoppdage de gode løpefølelsene, er det bare å gjøre det. Snøre på seg skoene og begi seg ut. Ikke tenk frekvens, fotisetting og armpendling, tenk heller som du gjorde da du egentlig lærte å løpe: Jeg kan!

Sjelden føler jeg at jeg løper så riktig som når jeg henter frem følelsene som – riktignok relativt ubevisst på den tiden – må ha dominert da jeg opprinnelig lærte å løpe: Stolthet over å mestre den fantastiske balansekunsten det tross alt er, styrken i disse fantastiske musklene som kan bære hele meg frem og den herlige friheten som økt bevegelsesradius innebærer.

Å vite litt om løpeteknikk er absolutt ikke dumt, men det må ikke bli et hinder for at man gjenopptar en aktivitet som er så grunnleggende og naturlig. Det enkle er gjerne det beste. Så kan man heller jobbe med teknikken etter hvert. Om man ønsker det.

Janicke / @lettbent


Påmelding til I FORM-løpet >>
Informasjon og inspirerasjon på I Form-løpets facebook-side >>